Subsidies voor startende ondernemers

pieces-of-the-puzzle

Niet alleen al reeds gevestigde bedrijven kunnen aanspraak maken op subsidies en financiële stimuleringsregelingen, er zijn ook genoeg subsidies voor startende ondernemers. Als startende ben je -zeker het eerste jaar- vooral bezig om te investeren in je bedrijf. Je wilt uiteraard groeien, je dient naamsbekendheid op te bouwen, wellicht materiaal aanschaffen of kosten maken voor een werkplek. De overheid stimuleert dit graag door startende ondernemers de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van de financiële voordelen die er zijn.

Starten vanuit de bijstand

Wanneer u in de bijstand zit en graag een eigen onderneming wilt opstarten dan liggen hier een aantal kansen.U krijgt doorgaans een jaar de tijd om u uw bedrijf voor te bereiden en levensvatbaar te maken. Tijdens dit jaar behoud u gewoon uw bijstandsuitkering. Ook dit wordt door de overheid als subsidies voor startende ondernemers gezien.Voor de kosten die gemaakt worden dit jaar, kunt u een renteloze lening afsluiten. Na dit jaar is het de bedoeling dat u als zelfstandige aan de slag kan. De bijstandsuitkering wordt dan stop gezet omdat u dan niet meer beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt.

Starten vanuit een WW-uitkering

Ook vanuit een WW-uitkering kan er een eigen bedrijf gestart worden. Wanneer u in de WW raakt door het verliezen van uw baan is het mogelijk om tijdens de WW uw eigen bedrijf verder op te zetten. Dit geldt alleen wanneer u al voor de WW gestart was met uw bedrijf. In dit geval worden de uren die u als zelfstandig ondernemer maakt, afgetrokken van de uren die door het UWV worden uitbetaald. Voor de overige uren dient u nog steeds te solliciteren.

Wanneer u nog niet als ondernemer werkte voor de WW-uitkering, is het ook mogelijk hiermee te beginnen wanneer u terecht komt in de uitkering. U krijgt dan 26 weken lang 29% minder uitkering uitbetaald, maar hoeft daarentegen niet te solliciteren. Hiervoor moet uw coach bij het UWV wel toestemming geven.

Microfinanciering

Subsidies voor startende ondernemers zijn er ook in de vorm van microkredieten. Eerder verscheen er al een artikel online met daarin verschillende opties om kredieten aan te vragen als (kleine) ondernemers. Het artikel is hier te lezen.

Startersaftrek

De startersaftrek is bij de meeste beginnende ondernemers wel bekend, gelukkig, want het is ook één van de belangrijkste. De startersaftrek is een verhoging op de zelfstandigenaftrek en is een financieel voordeel voor startende. In de eerste vijf jaar mogen zij drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken.

Er zijn nog meer subsidies voor startende ondernemers aanwezig, voor verschillende branches en provincies. Wilt u ook graag een eigen onderneming starten en meer informatie over de financiële voordelen die er voor u zijn? Wij zoeken het graag voor u uit, neem vandaag nog contact met ons op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.